čokoláda k rumu

Čokoláda k rumu

Čokoláda k rumu? že jste o tom už někdy slyšeli? Párování čokolády a rumu není nic závratného a jedná se o velice oblíbenou věc.

Rum se vyrábí destilací buď cukrové třtiny nebo melasy, čímž se získá mírně sladší lihovina. Existuje mnoho druhů rumu, včetně světlého, zlatého, tmavého, over-proof, kořeněného, ​​ochuceného a Cachaca (vyrábí se pouze v Brazílii), ačkoli zásadní rozdíl je ve způsobu zrání lihovin. Světlý rum nestárne, zatímco tmavý rum zraje v dubových sudech. Nyní se vyrábí po celém světě, likér má původ v Karibiku a rozšířil se díky sladké chuti a sympatii.

Čím tmavší rum, tím lepší párování. Rum se dobře kombinuje s čokoládou, s kořením, zázvorem a muškátovým oříškem. Marcipán v čokoládě se také dobře hodí k rumu. Lehčí rum se lépe spáruje s lehčí čokoládou, zvláště pak se směsmi mléčné čokolády a karamelu.

Rum a čokoláda – jak na to?

Perfektní způsob, jak si vychutnat rum s čokoládou, je připravit si ústa nejprve douškem rumu, poté ochutnat čokoládu a pokračovat v degustaci lihoviny. Pokud si čokoládu dáte jako první, tak by to změnilo chuť rumu a neumožnilo by si ho vychutnat naplno.

Nejlepší čokoláda k rumu

Čokoláda je bezesporu jedním z hvězdných produktů světové gastronomie. Čokoláda vyrobená z kakaa pěstovaného a vyráběného v Africe a Jižní Americe je v Evropě velmi oblíbená. Její spotřebu na hlavu vedou země jako Belgie, Německo nebo Nizozemsko. Je to sladké pokušení, které se ve svém původu konzumovalo pouze hořké, bez přidaného cukru.

Čokoláda je jedním z nejlepších možných párů rumů, které vytváří senzorické spektrum, které je obtížné sladit. Stařené rumy se velmi dobře kombinují s čokoládami, které mají intenzivní chuť díky vysokému procentu kakaa, obecně kolem 80 %.

Například rumy jako Diplomático Reserva Exclusiva stráví až 12 let v dubových sudech a získávají charakter, který se obzvláště dobře snoubí s intenzitou a hořkostí toho nejlepšího kakaa.

Tipy na čokoládu k rumu

Podívejte se na námi vybrané čokolády k rumu, které můžete zakoupit na českých eshopech s alkoholem.

Čokoláda Diplomático Selección Familia

Čokoláda Diplomático Selección Familia

Z dílny čokoládového alchymisty Daniela Syrového vzešla řemeslná čokoláda k rumu, která byla vytvořená speciálně k párování s rumem Diplomático Selección de Familia.

Čokoláda Diplomático Planas

Skrze čokolády Daniela Syrového se zrodila myšlenka párování jednotlivých typů rumu Diplomático. K elegantní směsi Diplomatico Planas, která obsahuje až 6 let staré rumy zrající v sudech z amerického bílého dubu a v sudech po bourbonu, tak vytvořil jedinečnou bílou čokoládu k rumu s nejvyšším obsahem kakaového másla na světě.

Čokoláda Diplomático Reserva Exclusiva

V roce 2010 vznikla první párovací čokoláda k unikátnímu rumu Diplomático Reserva Exclusiva. Výslednou čokoládu k rumu tvoří omamný blend 23 druhů bylin, koření a čajů s květem vlčího máku a dubovým dřevem. To vše se skrývá v 72% hořké čokoládě z kakaových bobů z plantáží Venezuely, obohacené o mořskou sůl z Camarque, která je rozemletá na prach a v chuti následně pomáhá při snoubení s rumem.

Výše uvedené čokolády k rumu můžete samozřejmě vyzkoušet i s jinými značkami rumů, než je Diplomático.

Kombinujte a experimentujte

Dalším zajímavým experimentem je vybrat jeden rum a spárovat ho s různými čokoládami, abyste viděli, jaké chutě můžete objevit a jak se od sebe liší.

Pamatujte, že ochutnávka jídla a párování je umění. Neexistuje žádné správné nebo špatné! Prostě experimentujte a bavte se!

Tipy na závěr

Mléčná čokoláda a bílá čokoláda se nejlépe hodí k rumům, které mají ovocné tělo a tóny dubu a jsou vyvážené a lehčího charakteru.

Čokolády s obsahem 60-72 % kakaa poskytují neuvěřitelné párování, ne-li některé z nejlepších! Tato úroveň kakaa se nejlépe hodí k rumům, které vyzařují tmavší chuťové tóny, jako je karamel, káva, tabák, kouř a tmavé sušené ovoce podobné datlím, rozinkám a tmavým plodům.

Mléčná čokoláda může ovlivnit chuť rumu kvůli přeslazení, takže pokud dáváte přednost mléčné čokoládě, ujistěte se, že porce kterou budete používat na párování bude malá. Pamatujte, že nádech rumu se nejen dobře spáruje s menší porcí, ale také pomůže vyčistit patro.

Tipy na zajímavé články