Jak ochutnávat rum?

Jedna z prvních věcí, která vás pravděpodobně napadne, když dojde na zhodnocení rumu, je – jak chutná vám? A nemyslím tím mechaniku chuťových pohárků, tohle není lekce biologie. Myslím tím, jak si vybrat různé příchutě a vlastnosti, abyste věděli, jaký typ rumu preferují vaše chuťové pohárky a jak vybrat dobrou volbu na základě těch malých popisů na láhvi.

Dešifrování recenzí rumu

Pro začátek se podívejme na několik recenzí, které provedli někteří odborníci po ochutnání některých populárních rumů, možná jste o nich slyšeli, možná ne, a pokud ne – nevadí! Všechno je to o učení.

Podívejme se, co řekli o každém z rumů níže. Pokud jste některý z těchto rumů vyzkoušeli – podívejte se, zda jste si všimli podobných vlastností.

Mount Gay Extra Old

Co řekli odborníci:

“ bohaté vůně sušeného kokosu, banánu a rozinek, karamelového máslového krému, opečených pekanových ořechů a hnědého koření procházejí kulatým, živým vstupem do lehce tříslovitého, suchého a přesto ovocného plného těla s kaskádovými vlnami karamelu, dubu a chuť koření a dlouhé, přetrvávající vyblednutí. 

Nepanikařte! Pokud si říkáte „do čeho jsem se to dostal“, je to v pořádku. Ten seznam se mi taky zdá dlouhý.

Podívejme se na další odbornou recenzi stejného rumu:

“ chutný hnědý cukr, koření, vanilka, dub a samozřejmě bourbon. Doznívající spálené dřevo a melasa. Velmi komplexní a robustní. Kousnutí je pevné a intenzivní, ale čisté – ne z nezralosti nebo nesprávně přidaného koření. Malé šplouchnutí studené čisté vody evokuje dodatečnou chuť krémové hořké čokolády a možná velmi slabou ovocnost. 

Znovu si přečtěte tyto dvě recenze a řekněte mi, jestli si něčeho všimnete?

Všiml jsem si, že téměř jediným společným prvkem mezi nimi byl dub a koření – žádný z ostatních se neshoduje! To mi říká jednu věc – že rum je plný velmi komplexní řady chutí a toho, čeho si všimnete, závisí do značné míry na individuálním vnímání.

Pojďme se podívat na další recenzi…

Angostura 1919, 8 let

„čokoládový fosfát, lakované dřevo a vůně krémové brulée. Hedvábný vstup vede k suchému, ale ovocnému středně až plnému tělu máslového karamelu, pražených pekanových ořechů, hnědého koření a lakovaného dřeva. Zakončuje příjemným růžovým pepřem, karamelem a vyblednutím krabičky doutníků“

Opět spousta ovoce a ořechů, ale tentokrát trochu dřeva a vhozené doutníky. El Machete popisuje stejný rum jako:

„opečený karamel, sladká melasa, zralý banán a vanilka. Právě tato kombinace sladkých vůní dělá rok 1919 směšně přístupným. Na jazyku není tak sladký, ale i tak je výborný. Jemný a sladký, to je crème brûlée z rumů. Kulaté, krémové a teplé, chutě jsou klasické a poměrně nekomplikované: lehce připálený karamel, hnědý cukr, karamel a vanilka s trochou kouřového alkoholu.

Pokud si přečtete tyto dvě recenze, jsou mnohem blíže než první dvě – dalo by se namítnout, že „banán a vanilka“ by se daly přirovnat ke „smetanovému karamelu“ a že „hedvábný vstup“ by se dal přirovnat k „směšně přístupnému“. “ a „karamel & doutníková krabička “ by se dalo přirovnat k „spálenému karamelu“.

Co to všechno znamená?

Pravděpodobně se ptáte, kde sakra s celým tímto procesem degustace rumu začít a jak k těmto závěrům degustátoři rumu dospějí, a to je skvělá otázka.

Nakonec to opravdu záleží na jednotlivci. Každý ochutná něco jiného a váš zážitek bude velmi záviset na mnoha věcech – co jste během dne zkonzumovali, pili jste kávu, vyzkoušeli jste několik rumů nebo si třeba jen vyčistili zuby? (Dobrá práce, pokud jste to vy).

S pozadím stranou, pojďme se pustit do praktičnosti degustace vašeho rumu jako profík. Shrnul jsem všechny profesionální tipy, které jsem pro vás mohl najít, do jednoho snadno sledovatelného seznamu níže!

Jak ochutnat rum:

Teorie

El Machete říká, že rum se nejprve posuzuje podle jeho sladkosti a poté „jeho vyváženosti podle hořkosti, kořenitosti, kyselosti… klíčem k degustaci je nejprve umožnit nuancím, aby se samy představily… pak aktivně a metodicky hledat a identifikovat společné chutě“.

Například: „Mohu ochutnat obecnou sladkost, která možná naznačuje ovoce. Snažím se to rozebrat přesněji: je to citrusový původ? Jádrové ovoce? Meloun? Bobule?

Jakmile budu mít pocit, že jsem schopen s jistotou identifikovat rodinu ovoce, pokusím se, pokud to bude možné, identifikovat ji dále ke konkrétnímu ovoci.“

Příprava

Ujistěte se, že máte čisté patro (vaše ústa). Běžnými čističi patra jsou chléb nebo nesolené krekry. Nebo je dobrý luxusní sorbet, pokud náhodou máte osobního kuchaře – já ne – takže sušenky jsou ok. Před ochutnávkou rumu se vyhněte kávě, čokoládě nebo čemukoli pikantnímu.

Také dobrý způsob, jak ochutnat rum, vtipně je to ve sklenici na víno, což vám dává pěkný způsob, jak zachytit vůně a prohlédnout si rum.

Pohled

První věc, na kterou byste se měli při ochutnávání nového rumu dívat, je to, jak vypadá! Všimněte si jeho barvy, je jasná nebo zakalená, světlá, zlatá nebo tmavá – to může pomoci připravit váš mozek na to, co přijde za chvíli!

Joy Spence , Master blender z Appleton Estate, doporučuje naklonit sklenici a podržet ji na nějakém světle (pokud je to možné, přirozenému slunečnímu světlu). Podívejte se na okraj sklenice, kde se rum setkává se sklenicí – můžete vidět něco, co vypadá jako zelený prsten, čím je tento prsten tmavý, tím je rum pravděpodobně starší!

Znovu sklenici narovnejte a sledujte, jak rum stéká po sklenici zpět, aby se připojil ke zbytku rumu ve sklenici – běžně známým ve vinařském průmyslu jako „nohy“, což ukazuje viskozitu rumu. Čím silnější nohy, tím viskóznější. Plné rumy budou mít tenčí nohy, takže pokud to preferujete, hledejte tuto vlastnost!

Sniff

Běžně označované jako „čumák“, je to místo, kde přičicháváte k rumu, abyste nasákli těmi lahodnými vůněmi. Krátké rychlé přivonění jsou nejlepší pro zachycení různých vůní a je moudré přičichnout k láhvi při prvním otevření a v sklenici, jakmile má vzduch čas zredukovat pár výparů. Máte asi 7 sekund, než to nos vzdá a přestane si všímat věcí, takže se snažte věci rychle identifikovat.

Nejlepším přístupem je „horní přičichnutí“, kdy získáte původní tóny, pak zavíříte rumem a znovu udeříte nos hlouběji, abyste získali sekundární jemnější aroma.

Ochutnávka

První doušek je pro jazyk vždy trochu šok, takže si dejte malý doušek a pak se můžete soustředit na chutě.

Počáteční dojmy

Udělejte si druhý, pomalejší doušek a nechte rum plavat kolem úst a páry plout do nosu, abyste identifikovali více aromat. Zde chcete hledat sladkost, hořkost a kořenitost a kyselost. Poznamenejte si, co pozorujete.

Tělo

Dále si dejte další doušek a věnujte pozornost konzistenci nebo rumu, je hladký, lehký, sirupový? Zesílí chuť nebo zůstane stejná? Porovnejte to s tím, čeho jste si všimli výše.

Fade

Polkněte (nebo vyplivněte – podle toho, kolik rumů ochutnáváte) rum a věnujte pozornost následné chuti. Jak rychle mizí? Objeví se více příchutí, jiné příchutě zmizí.

Další ochutnávka

Existují způsoby, jak rum dále ochutnat a identifikovat ještě více vůní a chutí. Dvě oblíbené metody jsou s malou kapkou studené vody nebo nalitím rumu na led, který se rozprostře a sníží intenzitu silnějších chutí a vůní, což umožní, aby se projevily následné vlastnosti.

Brzy přidám následnou lekci o tom, jak popsat každý z výše uvedených prvků. Do té doby – dobrou chuť!

Pokud se chcete podívat na recenze rumů, které jsem psal já, tak se podívejte na web www.rumrecenze.cz

PS: Podobně jako rumy můžete samozřejmě ochutnávat i whisky, likéry, víno a nebo pálenky.

Co je první věc, kterou hledáte, když ochutnáváte rum?

Napište, čeho jste si všimli, do komentářů níže!