Jak připravit kávu ve French pressu?
Příprava kávy pomocí French pressu trvá trochu déle, ale ve skutečnosti je to mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Výsledný šálek ale stojí za těch pár minut času navíc.
Proč si zamilujete French press?
- Lehká příprava. Některé recepty na French press jsou opravdu technické, pokud jde o hmotnost kávy. Myslím, že to není nutné. Pro tento recept používám snadno pochopitelné váhy a míry.
- Lepší káva. Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli French press kávu, čeká Vás opravdová lahůdka. Tohle bude nejlepší šálek kávy, jaký jste si kdy doma udělali, slibuji.
- Je to opravdu snadné! Poskytnu Vám všechny informace, které potřebujete k přípravě dokonalé kávy French press. Tento proces budete moci opakovat znovu a znovu a pokaždé získáte ten nejlepší šálek kávy.
Co Je French press?
French press je malý kávovar vyrobený ze skla a kovu, který vypadá jako malý skleněný džbán s kovovým filtrem a pístem uvnitř. Dodávají se v různých velikostech, ale nejoblíbenější modely připraví asi 2 velké šálky kávy. V restauracích nebo luxusních kavárnách Vám mohou naservírovat French press kávu a často se za ni platí příplatek, protože káva je prostě mnohem lepší než běžná překapávaná káva. Naštěstí se naučíme používat French press doma, abyste si mohli vychutnat tuto bohatou a voňavou kávu, kdykoli budete chtít.
Co je French press káva?
Proces přípravy kávy French press zahrnuje smíchání nahrubo mleté kávy s vroucí vodou a její namáčení ve French pressu, než se sedlina ponoří na dno karafy. Výsledná káva má bohatší a plnější chuť než jiné metody.
Nástroje a ingredience potřebné pro French press kávu
- French press – K přípravě této kávy budete samozřejmě potřebovat French press! Používám French press konvičku, kterou jsem obdržel od GourmetKava.cz, která má obsah 350ml
- Filtrovaná voda – Chcete-li připravit kávu opravdu skvělé chuti, musíte použít kvalitní vodu. Používám vodu filtrovanou, kterou jsem si připravil přes filtrační konvici. Poslouží i balená voda.
- Káva – Budete-li chtít začít s celými praženými kávovými zrny a namlít si je sami, nebo použít kávová zrna, která byla předem namleta na hrubou konzistenci. Záleží plně na Vás a hlavně na času, který chcete přípravě kávy věnovat. Jak jsem psal výše, tak já jsem si kávu nechal namlít přímo pro přípravu kávy ve French pressu.
Jak používat French press k přípravě kávy
Tento recept je dimenzován na přípravu jednoho šálku kávy (kvůli objemu konvičky, kterou mám – 350ml). Můžete jej snadno upravit tak, aby to bylo na více nebo méně v závislosti na vašich potřebách. Všechny podrobnosti o správném poměru kávy a vody vysvětlím níže.
- Namletí kávy. Celá pražená kávová zrna dejte do mlýnku na kávu a umelte nahrubo. To je důležité, protože jemné mletí zablokuje otvory ve French press filtru.
- Uvaření vody. Pomocí konvice nebo hrnce přiveďte vodu k varu. Sundejte z ohně a nechte 2 minuty odležet, aby se teplota mírně snížila.
- Přidejte kávovou sedlinu. Mletou kávu přidejte do French pressu a zalijte horkou vodou. Pomocí lžíce rychle zamíchejte a přikryjte vrškem. Ještě netlačte na píst!
- Louhování. Nechte kávu louhovat 4 minuty. Pokud dáváte přednost lehčí nebo silnější kávě, můžete načasování upravit. 4 minuty jsou sladkou tečkou pro vyvážený, středně silný nápoj.
- Press! Opatrně zatlačte píst dolů a zatlačte kávovou sedlinu ke spodní části lisu. Nalijte si kávu do hrnků a užívejte si.
Jak namlít kávu pro French press
Dobrý šálek kávy French press je o dokonalém mletí. I když si můžete koupit kávu již namletou(jako já) na správnou hrubost, velmi doporučuji mletí vlastních zrn. Vaše káva bude tímto způsobem mnohem čerstvější a Vy budete mít naprostou kontrolu nad mletím.

Pokud si kávová zrna melete ručním mlýnkem nebo elektrickým mlýnkem, rozmělněte je, dokud nebudou připomínat hrubý písek. Pokud melete příliš dlouho a káva vypadá spíše jako prášek, začněte znovu! Tuto kávu můžete použít pro svůj překapávač. Pro French press musíte použít hrubé mletí.
Technická příprava
I když to nepovažuji za úplně nutné, tak existují ozkoušené a přesné míry na to, jak připravit ideální kávu ve French pressu. Ale každý, ať si vaří kávu takovou, jak vyhovuje jemu.
Ale uvedu pro pořádek.
- French press: na každý ½ šálek (4 oz.) vody použijte 1 zakulacenou polévkovou lžíci hrubě mleté kávy. Takže na dva šálky vody budete chtít 4 zaoblené polévkové lžíce.
- Teplota vody French press: Ideální teplota pro vaření kávy tímto způsobem je 90 °C. To je jen o něco méně než vaření. Spíše než pomocí teploměru raději uvařím vodu a poté si odpočítám cca 2 minuty, aby se teplota vody mírně snížila.
Pokud si s přípravou kávy nejste jisti, tak se podívejte na French press návod.
Jak dlouho se vaří káva French press?
Opět, není to žádná věda a není potřeba, abyste měli vše na vteřiny přesně. Příprava kávy není věda. Sladká tečka za uvařením kávy ve French pressu je něco kolem 4 minut. Zjistil jsem, že pokud chci opravdu silný šálek kávy, 5 minut je perfektních a pokud chci lehčí, mohu udělat 3 minuty a dostanu přesně to, co chci. Pravděpodobně budete muset experimentovat, abyste zjistili, jak přesně Vám káva chutná. Začněte 4 minutami a poté upravujte.