skladování kávy

Jak skladovat mletou kávu: 7 tipů pro skladování kávy

Jak skladovat mletou kávu? Dělá se to? Jak? Vše Vám zodpovíme v dnešním článku.

Čerstvá káva pochází z čerstvě namleté ​​kávy a zrnek espressa, takže nikoho nepřekvapí, že by se ctižádostiví znalci kávy měli naučit uchovávat mletou kávu tak, aby si zachovala maximální čerstvost co nejdéle.

Co je mletá káva?

Mletá káva je to, co zbude, když celá kávová zrna projdou mlýnkem na kávu. Mnoho obchodů s potravinami a kaváren nabízí k nákupu a konzumaci celá i mletá kávová zrna.

Jak dlouho vydrží kávová sedlina čerstvá?

Kávová sedlina ztrácí čerstvost o něco rychleji než celá zrna – první zrnka začnou tuhnout už po týdnu. Částečně je to způsobeno procesem oxidace, kterým káva prochází a mletá káva ztrácí čerstvost ještě rychleji než celá zrna, protože mletí tento proces urychluje.

Pražírny kávy sklízejí původně zelená zrna a zahřívají je, dokud nezhnědnou. Jakmile tento proces pražení skončí, začíná závod s časem o udržení čerstvé kávy. Jak fazole opouští oxid uhličitý a dovnitř se dostává kyslík, začnou postupně ztrácet svou silnou a charakteristickou chuť. Výrobci mají malé, jednocestné ventily na sáčcích s kávou, takže sáček může uvolňovat oxid uhličitý, aniž by přijímal nový kyslík. Fazole tak zůstanou čerstvé déle.

mletá káva

7 tipů jak skladovat mletou kávu

Milovníci kávy by měli být schopni skladovat svou mletou kávu způsobem, který maximalizuje čerstvost daleko do budoucnosti. Zvažte těchto sedm tipů pro skladování kávových zrn po jejich namletí:

Jak skladovat kávu

  1. Vyhněte se lednici – Aby kávová sedlina zůstala co nejčerstvější, neměli byste ji skladovat na místech se spoustou vlhkosti – a vaše lednička je jedním z nejvlhčích míst ve vaší kuchyni. Tento druh vlhkosti může způsobit, že se vlhkost ze sedliny odpaří a zůstane vám zatuchlá káva.
  2. Zkontrolujte data na obalu – Abyste zajistili, že vaše káva zůstane čerstvá, zkontrolujte jak datum spotřeby, tak datum pražení uvedené na obalu. Datum expirace byste měli považovat za bod, ze kterého není návratu, ale snažte se namlít a vypít všechnu kávu v daném sáčku do tří nebo čtyř týdnů od data upražení.
  3. Zmražení – Uložení šarží sedliny v mrazáku může pomoci vaší kávě vydržet. Dávejte si pozor na spálení mrazem, ale je to pravděpodobně nejbezpečnější místo pro dlouhodobé skladování. Před použitím se ujistěte, že jste sedlinu na jeden den rozmrazili a to i v případě, že připravujete kávu za studena.
  4. Uzavřete kávu do vzduchotěsné nádoby – Nejtypičtější nádobou na kávu, kterou v obchodech uvidíte, jsou vakuově uzavřené obaly. Tento uzavřený sáček kávy je zlatým standardem pro skladování kávy, takže byste se ho měli pokusit napodobit i s vlastními nádobami na kávu. Ať už používáte sáček, nebo jinou nádobu, ujistěte se, že vše co nejtěsněji uzavřete.
  5. Skladujte kávu na suchém místě – Pijáci kávy by se měli ze všech sil snažit, aby kávová sedlina zůstala v oblasti bez vlhkosti, jak je to jen možné. Skladování mleté ​​kávy při pokojové teplotě na suchém místě vám zajistí slušnou trvanlivost – jakmile směs dáte do uzavřené nádoby, tato doba se prodlouží. Vaše mraznička a skříňky jsou vhodné, ale vyhněte se lednici.
  6. Spotřebujte kávu do měsíce – Bez ohledu na to, jak pevně je zásobník utěsněn nebo jak dobře je pražená speciální káva, všechna kávová sedlina a zrna se nakonec zkazí. Obecně platí, že byste se měli vždy pokusit spotřebovat jakoukoli kávu, kterou si koupíte, do měsíce – pokud je namletá, do týdne je ještě vhodnější.
  7. Počkejte na mletí – Skladujte kávová zrna celá, dokud se nepřiblížíte k jejich vypití. Až budete připraveni, umelte je. Celozrnná káva vždy vydrží mnohem déle než mletá káva, proto se snažte načasovat vložení zrnek do mlýnku do týdne, kdy je plánujete použít.

3 výhody mleté ​​kávy

Mletí kávy je pro přípravu kávy obecně nezbytné, ale existují i ​​další výhody. Zde jsou tři důvody, proč si kávu mlít :

  1. Snazší skladování : Jakmile kávu rozemelete na prášek, stane se mnohem poddajnější a snadno se skladuje. Předemletá káva se v pohodě vejde do plastových nádob, ale mletá káva se snáze přizpůsobí různým typům skladovacích prostor.
  2. Rychlejší vaření : Je pravděpodobné, že váš kávovar vyžaduje použití mleté ​​kávy místo celých zrn. Je to částečně proto, že kávová sedlina má větší povrch než celá zrna, kterou může protékat horká voda.
  3. Pomáhá šetřit peníze : Nákup speciálně uvařeného šálku kávy nebo espressa v kavárně má rozhodně své místo, ale nákup čerstvých zrn a vlastní kávy je často cenově výhodnější variantou. Mletí vlastní kávy vám může ušetřit peníze.

Jak sladovat kapsle do kávovaru?

Pokud holdujete spíše kávě, kterou si připravíte v kávovaru za použití kapslí do kávovaru, tak máme pro Vás tip.

Stojan na 24 kapslí do kávovaru

Geniální způsob, jak skladovat kapsle do kávovaru. Díky tomuto šikovnému stojanu je budete mít i pořád po ruce. do tohoto stojanu se vejde 24 kapslí do kávovaru.

Díky praktickým rozměrům 12 x 43 cm nezabere v kuchyni ani moc místa.